2025/04/14 更新

写真a

コナガヤ ケイジ
小長谷 圭志
Konagaya Keiji
所属
社会共創学部 産業イノベーション学科 講師
職名
講師
連絡先
メールアドレス
外部リンク

学位

  • 博士(農学)

研究キーワード

  • 農学

  • 光学

  • 光工学

研究分野

  • ナノテク・材料 / 光工学、光量子科学

  • 環境・農学 / 農業環境工学、農業情報工学

学歴

  • 京都大学   大学院農学研究科

    2015年4月 - 2020年3月

      詳細を見る

    国名: 日本国

    researchmap

  • 名古屋大学   農学部

    2011年4月 - 2015年3月

      詳細を見る

    国名: 日本国

    researchmap

経歴

  • 愛媛大学   先端農業R&Dセンター

    2024年7月 - 現在

      詳細を見る

  • 愛媛大学   社会共創学部   講師

    2023年4月 - 現在

      詳細を見る

  • 愛媛大学   大学院農学研究科

    2023年4月 - 現在

      詳細を見る

  • 愛媛大学   社会共創学部産業イノベーション学科ものづくりコース   助教

    2020年4月 - 2022年3月

      詳細を見る

    国名:日本国

    researchmap

  • 独立行政法人日本学術振興会   特別研究員

    2017年4月 - 2020年3月

      詳細を見る

所属学協会

委員歴

  • 関西農業食料工学会   企画委員  

    2023年6月   

      詳細を見る

  • 英文誌EAEF   編集委員  

    2023年6月   

      詳細を見る

  • 農業食料工学会誌   論文誌担当 幹事  

    2023年6月   

      詳細を見る

論文

  • Association of fruit, pericarp, and epidermis traits with surface autofluorescence in green peppers 査読 国際共著 国際誌

    Keiji Konagaya, Ken Abamba Omwange, Dimas Firmanda Al Riza, Alin Khaliduzzaman, Andrea Martínez Oliver, Francisco Rovira-Más, Hiroki Nagasato, Kazunori Ninomiya, Naoshi Kondo

    Photochemical & Photobiological Sciences=英国王立化学会出版   12 ( 19 )   1630 - 1635   2020年12月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Royal Society of Chemistry (RSC)=英国王立化学会  

    私たちは、青色蛍光 (365 nm で励起) とピーマンの果実、果皮、表皮の特性との関連を調査しました。果実は、蛍光の明るさに基づいて手動で 2 つのグループに分類されました。暗蛍光グループは青色吸収色素の蓄積とより厚いクチクラ構造を示し、表皮の発達を示唆しました。
    暗いグループの花端の硬さが低いことは、そのグループの果実の長い形状に関連している可能性があります。ただし、蛍光特性と蛍光特性の間に明確な関連性はありません。

    DOI: 10.1039/d0pp00236d

    Scopus

    PubMed

    researchmap

    その他リンク: https://repository.kulib.kyoto-u.ac.jp/dspace/bitstream/2433/265860/1/d0pp00236d.pdf

  • Early Detection of Blossom-End Rot in Green Peppers Using Fluorescence and Normal Color Images in Visible Region 査読

    Zichen Huang, Tetsuyuki Takemoto, Ken Abamba Omwange, Michela Orsino, Keiji Konagaya, Naoshi Kondo

    Food Control   111156 - 111156   2025年1月

     詳細を見る

    掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Elsevier BV  

    DOI: 10.1016/j.foodcont.2025.111156

    researchmap

  • Various Cultivars of Citrus Fruits: Effects of Construction on Gas Diffusion Resistance and Internal Gas Concentration of Oxygen and Carbon Dioxide 査読

    Kazuya Morimatsu, Keiji Konagaya

    AgriEngineering   6 ( 4 )   4267 - 4279   2024年11月

     詳細を見る

  • Non-destructive estimation of flesh oil content in avocado (Persea americana Mill.) using fluorescence images from 365-nm UV light excitation. 査読 国際誌

    Tianqi Gao, Yoshito Saito, Yuuka Miwa, Makoto Kuramoto, Keiji Konagaya, Atsuhiro Yamamoto, Shintaro Hashiguchi, Tetsuhito Suzuki, Naoshi Kondo

    Photochemical & photobiological sciences : Official journal of the European Photochemistry Association and the European Society for Photobiology   2024年9月

     詳細を見る

    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    The flesh oil content (OC) is a crucial commercial indicator of avocado maturity and directly correlates with its nutritional quality. To meet export standards and optimize edible characteristics, avocados must be harvested at the appropriate stage of physiological maturity. The significant variability in OC during maturation, without any external morphological indicators, poses a longstanding challenge. Currently, harvesting maturity is optimized through time-consuming, destructive laboratory methods like freeze-drying and chemical extraction, which use representative samples to estimate the maturity of entire orchards. In this study, for the first time, we employed fluorescence imaging of avocado skin using 365-nm UV polarized light excitation to estimate the OC in the 'Bacon' avocado cultivar. We developed a surface fluorescence index that strongly correlates with OC, achieving correlation coefficients up to - 0.91. Our non-destructive and rapid approach achieved a cross-validation accuracy with an R2 value of 0.81, enabling the classification of avocados with low and high OC. This pioneering method shows considerable potential for further improvement and refinement. This study lays the groundwork for developing a portable, cost-effective, and real-time method for non-destructive in situ monitoring of avocado OC in the field and its integration into large-scale post-harvest grading systems.

    DOI: 10.1007/s43630-024-00636-0

    PubMed

    researchmap

  • Investigating the characteristics of fluorescence features on sweet peppers using UV light excitation 査読

    Zichen Huang, Tetsuyuki Takemoto, Yoshito Saito, Ken Abamba Omwange, Keiji Konagaya, Takahiro Hayashi, Naoshi Kondo

    Photochemical & Photobiological Sciences   2023年7月

     詳細を見る

    掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Springer Science and Business Media LLC  

    DOI: 10.1007/s43630-023-00459-5

    researchmap

    その他リンク: https://link.springer.com/article/10.1007/s43630-023-00459-5/fulltext.html

  • Label-free technology for traceable identification of single green pepper through features in UV fluorescent images 査読

    Tetsuyuki Takemoto, Zichen Huang, Ken Abamba Omwange, Yoshito Saito, Keiji Konagaya, Tetsuhito Suzuki, Yuichi Ogawa, Naoshi Kondo

    Computers and Electronics in Agriculture   211   107960   2023年6月

     詳細を見る

  • Response of sweet pepper autofluorescence against solar radiation 査読 国際誌

    Tetsuyuki Takemoto, Keiji Konagaya, Makoto Kuramoto, Satoru Fukugaichi, Naoshi Kondo

    Photochemical & Photobiological Sciences   21 ( 11 )   2053 - 2060   2022年7月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1007/s43630-022-00276-2

    PubMed

    researchmap

  • 障がい者就労支援施設における新商品開発 査読

    一色優太朗, 小長谷圭志, 山本智規, 八木秀次, 高橋学

    日本福祉工学会誌   24 ( 1 )   17 - 19   2022年5月

     詳細を見る

    担当区分:責任著者  

    researchmap

    Image
  • Effect of post-harvest temperature of tomato ‘Rinka 409’ on quality and autofluorescence during overripening 査読

    924 ( 1 )   012020 - 012020   2021年11月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    完熟収穫に適した国産トマト品種「凛花409」
    段階でしっかりしたままなので、保存期間が長くなります。ただし、見積もりが難しい
    完熟しても色が変わらないので品質が変わります。 「桃太郎」に関しては、
    私たちは以前、蛍光に基づいた過熟の指標を提案しました。ただし、その適合性
    別の品種「りんか409」については、温度と品質との関係は不明でした。
    したがって、この研究では、この蛍光ベースの指標の適切性を調査しました。
    上記の目的。 2021年は、2020年に植えたトマト苗45本が完熟で収穫されました。
    ステージや実験に使用されます。品質を決定するために重量の減少と硬さを評価しました
    トマトの。収穫後の温度は 10、17、および 25 °C に設定されました。結果は次のとおりでした
    体重減少率は直線的に増加する一方、硬さは指数関数的に減少することがわかりました。のために
    これらの特性の非破壊推定により、励起-発光マトリックス (EEM) が計算されました。
    励起および発光については 250 ~ 460 nm および 280 ~ 750 nm の範囲で測定されます。
    それぞれ。 「Rinka 409」は、400 nm/620 nm で強い蛍光発光を示しました。
    日と温度に関係なく、それぞれ励起/発光。蛍光強度、
    硬さと同様に、指数関数的に減少しました。したがって、直線関係が観察されました
    彼らの間で。 「Rinka 409」の硬さは、より単純な線形回帰を使用して推定できます
    この方法を使用したモデルは、これまでの研究よりも優れています。

    DOI: 10.1088/1755-1315/924/1/012020

    researchmap

    その他リンク: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/924/1/012020/pdf

  • Antioxidant assessment of agricultural produce using fluorescence techniques: a review 査読

    Alin Khaliduzzaman, Ken Abamba Omwange, Dimas Firmanda Al Riza, Keiji Konagaya, Mohammed Kamruzzaman, Md Siddik Alom, Tianqi Gao, Yoshito Saito, Naoshi Kondo

    Food Science and Nutrition   2021年10月

  • 励起蛍光マトリクスを用いたアボカド(Persea americana)の脂質量予測 査読

    斎藤嘉人, 美和佑香, 倉本誠, 小長谷圭志, 山本敦洋, 橋口慎太郎, 鈴木哲仁, 近藤直

    農業食料工学会誌   83 ( 4 )   300 - 302   2021年7月

     詳細を見る

    掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    J-GLOBAL

    researchmap

  • トマトの蛍光と貯蔵温度との関係 査読

    小長谷 圭志, 近藤 直, 高橋 憲子, 倉本 誠, 鈴木 哲仁

    農業食料工学会誌   82 ( 5 )   505 - 507   2020年9月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    researchmap

  • Autofluorescence changes of tomato surface tissues during overripening 査読 国際誌

    Keiji Konagaya, Dimas Firmanda Al Riza, Yuichi Ogawa, Yasushi Kohno, Makoto Kuramoto, Noriko Takahashi, Tetsuhito Suzuki, Naoshi Kondo

    Photochemical & Photobiological Sciences=英国王立化学会出版   7 ( 19 )   879 - 884   2020年6月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Royal Society of Chemistry (RSC)=英国王立化学会  

    過熟時のトマト表面組織の自家蛍光を調査しました。組織の顕微鏡画像と蛍光スペクトルを調べたところ、自己蛍光の変化が表皮と表皮に関連していることが明らかになりました。

    DOI: 10.1039/d0pp00125b

    Web of Science

    researchmap

    その他リンク: https://repository.kulib.kyoto-u.ac.jp/dspace/bitstream/2433/264237/1/d0pp00125b.pdf

  • Propagation of THz irradiation energy through aqueous layers: Demolition of actin filaments in living cells 査読 国際誌

    Shota Yamazaki, Masahiko Harata, Yuya Ueno, Masaaki Tsubouchi, Keiji Konagaya, Yuichi Ogawa, Goro Isoyama, Chiko Otani, Hiromichi Hoshina

    Scientific Reports   10   9008   2020年6月

     詳細を見る

    掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:NATURE PUBLISHING GROUP  

    DOI: 10.1038/s41598-020-65955-5

    researchmap

    その他リンク: http://www.nature.com/articles/s41598-020-65955-5

  • A nondestructive eggshell thickness measurement technique using terahertz waves 査読 国際誌

    Alin Khaliduzzaman, Keiji Konagaya, Tetsuhito Suzuki, Ayuko Kashimori, Naoshi Kondo, Yuichi Ogawa

    Scientific Reports   10 ( 1 )   1052   2020年1月

     詳細を見る

    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1038/s41598-020-57774-5

    Web of Science

    researchmap

  • Monitoring mature tomato (red stage) quality during storage using ultraviolet-induced visible fluorescence image 査読 国際誌

    Keiji Konagaya, Dimas Firmanda Al Riza, Sen Nie, Minori Yoneda, Takuya Hirata, Noriko Takahashi, Makoto Kuramoto, Yuichi Ogawa, Tetsuhito Suzuki, Naoshi Kondo

    Postharvest Biology and Technology   160   111031   2019年10月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:ELSEVIER  

    The potential of UV-induced fluorescence imaging was investigated as a non-destructive tool to monitor postharvest quality degradation of tomatoes harvested at the red stage and stored at 25 degrees C. The fluorescence images (excitation at 365 nm) were found to be a better indicator of tomato quality degradation than color images after color saturation. Tomatoes were stored at 25 degrees C for 9 d. The changes in color and fluorescence of tomato were evaluated by two types of images: Color and fluorescence images. A conventional colorimeter was also used for as a reference. Changes in the RGB ratio for these two types of images were opposite. In the color images, the G ratio decreased rapidly for the initial 3 or 5 d and then stabilized afterwards. On the other hand, in the fluorescence images, the G ratio increased continuously up to 9 d. Given that temperature conditions during transportation and storage of tomatoes is not always ideal, the results from this research provide the foundation for developing a postharvest monitoring system of mature tomato quality degradation.

    DOI: 10.1016/j.postharvbio.2019.111031

    Web of Science

    researchmap

  • Terahertz irradiation stimulates actin polymerization

    Shota Yamazaki, Masahiko Harata, Toshitaka Idehara, Keiji Konagaya, Ginji Yokoyama, Hiromichi Hoshina, Yuichi Ogawa

    International Conference on Infrared, Millimeter, and Terahertz Waves, IRMMW-THz   2018-   2018年10月

     詳細を見る

    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(国際会議プロシーディングス)   出版者・発行元:IEEE Computer Society  

    Actin has two functional forms-monomeric actin and polymerized filaments. Actin filaments have been shown to contribute to the spatial arrangement of gene expression in the nucleus and to the establishment of pluripotent stem cells. However, the chemicals used to manipulate actin polymerization are cytotoxic and genotoxic, highlighting the importance of finding alternative methods. In this study, we showed that terahertz irradiation effectively stimulates polymerization of actin without denaturing its molecular structure.

    DOI: 10.1109/IRMMW-THz.2018.8510110

    Scopus

    researchmap

  • Actin polymerization is activated by terahertz irradiation 査読 国際誌

    Shota Yamazaki, Masahiko Harata, Toshitaka Idehara, Keiji Konagaya, Ginji Yokoyama, Hiromichi Hoshina, Yuichi Ogawa

    Scientific Reports   8   9900   2018年7月

     詳細を見る

    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:NATURE PUBLISHING GROUP  

    Web of Science

    researchmap

  • Determination of optical coefficients of tofu using spatially resolved diffuse reflectance at 633 nm 査読 国際誌

    Yoshito Saito, Keiji Konagaya, Tetsuhito Suzuki, Naoshi Kondo

    Engineering in Agriculture, Environment and Food   11 ( 1 )   38 - 42   2018年1月

     詳細を見る

    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Elsevier  

    DOI: 10.1016/j.eaef.2017.12.001

    Scopus

    researchmap

  • Optical properties of drying wood studied by time-resolved near-infrared spectroscopy 査読

    Keiji Konagaya, Tetsuya Inagaki, Ryunosuke Kitamura, Satoru Tsuchikawa

    Optics Express=米国光学会出版   24 ( 9 )   9561 - 9573   2016年4月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:The Optical Society (OSA)=米国光学会  

    含水率 10% ~ 200% の範囲で乾燥させた木材の光学特性を測定しました。時間分解近赤外分光法を使用することにより、還元散乱係数μs'と吸収係数μaが互いに独立して決定され、それぞれ木材の化学変化と構造変化に関するナノメートルスケールの情報が得られました。乾燥細孔からの散乱が支配的であったため、一定の乾燥速度の期間中の大きな細孔の乾燥プロセスと、乾燥速度が減少している期間中の小さな細孔の乾燥プロセスを決定することができました。木材の表層と内部は異なる水分状態を示し、それが木材の散乱特性に影響を与えます。

    DOI: 10.1364/OE.24.009561

    Web of Science

    researchmap

▼全件表示

書籍等出版物

  • Encyclopedia of Smart Agriculture Technologies=スマート農業技術百科事典

    Keiji Konagaya, Yoshito Saito( 担当: 分担執筆 範囲: Modeling Postharvest Quality of Horticultural Products=園芸作物ポストハーベスト品質のモデリング)

    Springer, Cham  2023年3月  ( ISBN:9783030891237

     詳細を見る

    担当ページ:1-8   著書種別:学術書

    収穫後の品質のモデル: このモデルは、モデル化されたシナリオの理解を深めるのに役立つ、時間、環境、および製品パラメータを考慮した入力変数と出力変数で構成されます。Model of postharvest quality: The model comprises input and output variables considering time, environmental, and product parameters that contribute to better comprehension of the modeled scenario.

    DOI: 10.1007/978-3-030-89123-7

    researchmap

MISC

  • トマトの表面蛍光に基づく硬度推定モデル-積算温度の観点から-

    小長谷圭志, 高橋憲子

    愛媛大学社会共創学部紀要   6 ( 2 )   79 - 85   2022年9月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者, 責任著者  

    トマトの硬度は商品寿命を考える上で重要な品質であり、硬度を非破壊に推定できれば品質管理に応用でき
    る。蛍光は、ほかの非破壊法と比べて、安価な可視域の撮像素子で広範囲の対象を即時に評価できる。本研究で
    は、トマトの「りんか409」を例に360 nm励起の蛍光強度から果実硬度を推定することを検討した。収穫後、
    温度を10、17、25℃に設定し、硬度や蛍光の変化を測定した。21日後、両者の関係を調べ、蛍光強度から果実
    硬度を推定するための線形回帰式(相関係数0.73)を得た。成熟中、表面の蛍光と内部の蛍光は協調して変化
    しており、これにより果実全体の硬度が表面の蛍光により推定できた。さらに、回帰式は温度によらずに成立し、
    これは、硬度と蛍光強度の両方が7℃を生理的零度とした積算温度の関数で変化したことから説明した。これら
    の知見は、トマトの商品寿命や品質の予測に応用できる可能性がある。

    researchmap

  • リンク機構を備え往復運動で切断する農業ハサミ

    田村駿, 小長谷圭志, 高橋学, 山本智規, 八木秀次

    愛媛大学社会共創学部紀要   8 ( 2 )   20 - 24   2024年9月

     詳細を見る

    担当区分:責任著者  

    researchmap

  • 高温一定環境下のインスリンの温度管理に必要な保冷剤要件

    小長谷圭志, 小林蒼弥, 高橋学, 山本智規, 八木秀次, 薬師神裕子

    愛媛大学社会共創学部紀要   8 ( 1 )   30 - 38   2024年3月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者, 責任著者  

    researchmap

  • フラベド上の蛍光スポットの計数による中晩柑類 ’清美’ 貯蔵果の選別法

    永井佐采, 伊藤史朗, 河野靖, 田内亮彦, 中里圭佑, 小長谷圭志

    愛媛県農林水産研究所企画戦略部・農業研究部研究報告   ( 16 )   2024年3月

     詳細を見る

  • 流路を移動する植物プランクトンの深層学習による自動計数

    小長谷圭志, 寺田淑乃, 谷涼太, 白石悠介, 中山未奈美, 高橋学, 八木秀次, 柴田論, 穆盛林, 清水園子, 山本智規

    愛媛大学社会共創学部紀要   8 ( 1 )   35 - 39   2022年3月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者, 責任著者  

    researchmap

  • 過熟の指標となるトマトの蛍光強度比 −収穫熟度に依らない指標の一検討−

    小長谷圭志, Dimas Firmanda Al Riza, Ken Abamba Omwange, 高橋憲子, 倉本誠, 小川雄一, 鈴木哲仁, 近藤直

    愛媛大学社会共創学部紀要   5 ( 1 )   25 - 28   2021年3月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:日本語  

    researchmap

▼全件表示

講演・口頭発表等

  • クロロフィル蛍光によるメロン病害予測の農業者との実践

    小長谷圭志, 佐伯ひかり

    令和6年度愛媛⼤学⼤学院農学研究科・愛媛県農林⽔産研究所合同研修会  2024年9月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2024年9月

    researchmap

  • Basic Investigation of Orange Fluorescence in Citrus

    Keiji Konagaya, Nanako Saito

    The International Symposium on Health Function of Spices, Herbs and Phytochemicals  2025年3月 

     詳細を見る

  • カンキツ「紅まどんな」の個包装による長期貯蔵とその蛍光特性

    小長谷 圭志, 西井 野々香, 倉本 誠, 福垣内 暁, 永江 隆宏, 森松 和也, 高橋 憲子

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2021年9月

    開催地:オンライン  

    researchmap

  • 種々の品種のカンキツ果実におけるガス移動抵抗と果実内部ガス組成の比較

    森松 和也, 高橋 憲子, 小長谷 圭志

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2021年9月

    開催地:オンライン  

    researchmap

  • Analysis of Sweet Pepper Images with Autofluorescence for New Biometric Recognition

    Tetsuyuki Takemoto, Zichen Huang, Ken Abamba Omwange, Keiji Konagaya, Tianqi Gao, Yuichi Ogawa, Naoshi Kondo

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2021年9月

    開催地:オンライン  

    researchmap

  • Potentiality of Fluorescence Techniques in Estimation of Food Antioxidants

    Alin Khaliduzzaman, Ken Abamba Omeange, Dimas Firmanda Al Riza, Keiji Konagaya, Tianqi Gao, Yoshito Saito, Naoshi Kondo

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2021年9月

    開催地:オンライン  

    researchmap

  • Tomato qualities during over-ripening at different temperatures and its fluorescence characteristics

    Keiji Konagaya, Noriko Takahashi, Satoru Fukugaichi, Kazuya Morimatsu, Makoto Kuramoto

    ICGAB 2021  2021年7月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2021年7月

    開催地:オンライン  

    researchmap

  • Non-invasive Sensing of Egg Yolk Content to Detect Viable Chick Hatchlings

    Alin Khaliduzzaman, Yuichi Ogawa, Fujitani Shinichi, Kashimori Ayuko, Tetsuhito Suzuki, Keiji Konagaya, Naoshi Kondo

    2020 ASABE Annual International Virtual Meeting  2020年7月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2020年7月

    開催地:オンライン  

    researchmap

  • Characterization of tomato autofluorescence observed from surface

    Keiji Konagaya, Dimas Firmanda Al Riza, Noriko Takahashi, Makoto Kuramoto, Tatsuhito Suzuki, Naoshi Kondo

    Kyoto University International Symposium on Education and Research in Global Environmental Studies in Asia  2019年11月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2019年11月

    開催地:京都府京都市  

    researchmap

  • Assessment of red tomato freshness using ultraviolet-induced fluorescence image

    Keiji Konagaya, Dimas Firmanda Al Riza, Minori Yoneda, Sen Nie, Takuya Hirata, Noriko Takahashi, Makoto Kuramoto, Tetsuhito Suzuki, Naoshi Kondo

    2019 International Joint Conference on JSAM, SASJ and 13th CIGR VI  2019年9月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2019年9月

    開催地:北海道札幌市  

    researchmap

  • テラヘルツ時間領域分光法を利用した非侵襲卵殻計測

    小川 雄一, Alin Khaliduzzaman, 小長谷 圭志, 鈴木 哲仁, 樫森 亜由子, 近藤 直

    2019年農業食料工学会・農業施設学会・国際農業工学会第6部会合同国際大会  2019年9月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2019年9月

    記述言語:日本語  

    開催地:北海道札幌市  

    researchmap

  • Measurement of Optical Properties of Chicken Eggshell using Terahertz Spectroscopy

    Alin Khaliduzzaman, Keiji Konagaya, Tetsuhito Suzuki, Ayuko Kashimori, Naoshi Kondo, Yuichi Ogawa

    2019 International Joint Conference on JSAM, SASJ and 13th CIGR VI 2019年9月  2019年9月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2019年9月

    開催地:北海道札幌市  

    researchmap

  • 紫外線励起蛍光画像を用いた収穫後トマトの鮮度評価

    小長谷 圭志, Dimas Firmanda Al Riza, 米田 実紀, Sen Nie, 平田 拓也, 高橋 憲子, 倉本 誠, 鈴木 哲仁, 近藤 直

    2019年農業食料工学会・農業施設学会・国際農業工学会第6部会合同国際大会  2019年9月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2019年9月

    開催地:北海道札幌市  

    researchmap

  • トマトの表層構造とテラヘルツ領域および中赤外領域のATRスペクトルの関係

    西尾日香理, 小長谷圭志, 小川雄一, 近藤直, 鈴木哲仁

    農業食料工学会関西支部第141回例会  2019年6月  農業食料工学会

     詳細を見る

    開催年月日: 2019年6月

    記述言語:日本語  

    開催地:兵庫県神戸市  

    researchmap

  • Terahertz irradiation stimulates actin polymerization

    Shota Yamazaki, Masahiko Harata, Toshitaka Idehara, Keiji Konagaya, Ginji Yokoyama, Hiromichi Hoshina, Yuichi Ogawa

    International Conference on Infrared, Millimeter, and Terahertz Waves, IRMMW-THz  2018年10月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2018年10月

    記述言語:英語  

    開催地:愛知県名古屋市  

    © 2018 IEEE. Actin has two functional forms-monomeric actin and polymerized filaments. Actin filaments have been shown to contribute to the spatial arrangement of gene expression in the nucleus and to the establishment of pluripotent stem cells. However, the chemicals used to manipulate actin polymerization are cytotoxic and genotoxic, highlighting the importance of finding alternative methods. In this study, we showed that terahertz irradiation effectively stimulates polymerization of actin without denaturing its molecular structure.

    researchmap

  • テラヘルツ帯で動作するCSRRを用いた糖水溶液の水和評価

    黒羽 仁, 小長谷圭志, 鈴木哲仁, 小川雄一, 近藤直

    農業食料工学会関西支部第140回例会  2018年6月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2018年6月

    記述言語:日本語  

    開催地:島根県松江市  

    researchmap

  • 生体高分子反応系への高強度テラヘルツ光照射の作用機序解明

    小長谷圭志, 小川雄一, 原田昌彦, 鈴木哲仁, 誉田義英, 磯山悟朗

    大阪大学産業科学研究所附属量子ビーム科学研究施設 平成29年度成果報告会  2018年3月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2018年3月

    記述言語:日本語   会議種別:ポスター発表  

    開催地:大阪府茨木市  

    researchmap

  • THz光照射によるアクチン構造の操作

    山崎祥他, 原田昌彦, 出原敏孝, 小長谷圭志, 保科宏道, 小川雄一, 大谷知行

    光量子工学研究 第6回 理研シンポジウム 平成30年  2018年 

     詳細を見る

    開催年月日: 2018年

    researchmap

  • THzを応用した生体高分子制御技術の探索

    山崎祥他, 原田昌彦, 出原敏孝, 小長谷圭志, 保科宏道, 小川雄一

    光量子工学研究 第5回 理研シンポジウム 平成29年  2017年 

     詳細を見る

    開催年月日: 2017年

    記述言語:日本語  

    researchmap

  • THz光照射による生体高分子アクチンの制御

    山崎祥他, 原田昌彦, 出原敏孝, 小長谷圭志, 保科宏道, 小川雄一

    シンポジウムテラヘルツ科学の最先端IV  2017年 

     詳細を見る

    開催年月日: 2017年

    記述言語:日本語  

    researchmap

  • テラヘルツ全反射減衰分光法による角層水分の定量化

    金山真弓, 白神慧一郎, 小長谷圭志, 森田美穂, 小川雄一

    シンポジウムテラヘルツ科学の最先端III 講演要旨集  2016年11月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2016年11月

    記述言語:日本語  

    開催地:福井県坂井市  

    researchmap

  • トリプシン酵素の触媒能に対するTHz波非熱的効果の検証

    小長谷 圭志, 白神 慧一郎, 吉川 尚孝, 村手 宏輔, 田中 耕一郎, 川瀬 晃道, 南出 泰亜, 小川 雄一

    シンポジウムテラヘルツ科学の最先端III  2016年11月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2016年11月

    記述言語:日本語  

    開催地:福井県坂井市  

    researchmap

  • FDTD解析に基づいたサブテラヘルツ波による粉末食品内異物検出の検討

    吉田里奈, 多田佳也乃, 小長谷圭志, 児玉陽平, 中島亜弓, 小川雄一

    シンポジウムテラヘルツ科学の最先端III  2016年11月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2016年11月

    記述言語:日本語  

    開催地:福井県坂井市  

    researchmap

  • 酵素活性に対するテラヘルツ照射影響の検証

    小長谷圭志, 白神慧一郎, 足立絢, 出原敏孝, 近藤直, 小川雄一

    シンポジウムテラヘルツ科学の最先端II  2015年11月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2015年11月

    記述言語:日本語  

    開催地:宮城県仙台市  

    researchmap

  • An investigation of light propagation in wood by time-of-flight near-infrared spectroscopy

    Ryunosuke Kitamura, Tetsuya Inagaki, Keiji Konagaya, Hikaru Kobori, Satoru Tsuchikawa

    International Symposium on Wood Science and Technology 2015  2015年3月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2015年3月

    開催地:東京都文京区  

    researchmap

  • Relation Between Surface Gloss and Oil Contents in Avocado (Persia americana) Using UV Reflection

    Yuuka Miwa, Yoshito Saito, Naoshi Kondo, Yuichi Ogawa, Tetsuhito Suzuki, Keiichiro Shiraga, Makoto Kuramoto, Keiji Konagaya, Atsuhiro Yamamoto, Shintaro Hashiguchi

    関西農業食料工学会 第145回例会  2021年3月 

     詳細を見る

    開催地:オンライン  

    researchmap

  • 万願寺トウガラシの形状把握における3次元データの利用

    関家瑛二郎, 小長谷圭志, 竹本哲行, 近藤直, 高橋学, 山本智規, 八木秀次

    関西農業食料工学会 第146回例会  2022年3月 

     詳細を見る

    開催地:オンライン  

    researchmap

  • テラヘルツ光による生体高分子操作の可能性探索

    山崎 祥他, 原田 昌彦, 出原 敏孝, 小長谷 圭志, 保科 宏道, 小川 雄一

    日本生化学会東北支部第84回例会・シンポジウム  2018年5月 

     詳細を見る

    開催地:岩手県盛岡市  

    researchmap

  • 高強度テラヘルツ光の生体分子への照射効果

    小長谷 圭志, 白神 慧一郎, 小川 雄一

    大阪大学産業科学研究所附属量子ビーム科学研究施設 平成28年度成果報告会  2017年3月 

     詳細を見る

    記述言語:日本語   会議種別:ポスター発表  

    開催地:大阪府茨木市  

    researchmap

  • 高圧処理による枯草菌萌芽中からの金属イオンの放出とそれに伴う耐熱性低下

    森松和也, 高橋憲子, 小長谷圭志

    農業環境工学関連学会2023年合同大会  2023年9月 

     詳細を見る

    開催地:つくば市  

    researchmap

  • TOF-NIRs による木材細胞壁の光学特性の決定

    稲垣 哲也, 北村 竜之介, 小長谷 圭志, 土川 覚

    平成 27 年度日本分光学会 年次講演会・国際シンポジウム  2015年6月 

     詳細を見る

    会議種別:ポスター発表  

    開催地:東京都目黒区  

    researchmap

  • プラスティック代替用紙基材の試作と強度特性

    篠崎 生登, 伊藤 弘和, 高橋 学, 山本 智規, 小長谷 圭志, 八木 秀次

    日本材料学会四国支部 第20回学術講演会  2023年4月 

     詳細を見る

    開催地:高知県南国市  

    researchmap

  • トウガラシの生育中日射強度が果実の自家蛍光に及ぼす影響

    小長谷圭志, 竹本哲行, 倉本誠, 福垣内暁, 近藤直

    園芸学会令和5年度春季大会  2023年3月 

     詳細を見る

    開催地:滋賀県大津市  

    researchmap

  • 大豆イソフラボン含有量推定における蛍光分光法と近赤外分光法の比較

    斎藤嘉人, 下保敏和, 大竹憲邦, 長谷川英夫, 小長谷圭志, 倉本誠, 鈴木哲仁, 近藤直

    第80回農業食料工学会年次大会  2022年9月 

     詳細を見る

    開催地:オンライン  

    researchmap

  • Estimation of lycopene content in tomato fruit at different storage temperatures using visible/near infrared spectroscopy

    Noriko Takahashi, Takuya Hirata, Keiji Konagaya, Kazuya Morimatsu

    19th Australian Near Infrared Spectroscopy Group (ANISG) Conference  2022年9月 

     詳細を見る

    国名:オーストラリア連邦  

    researchmap

  • マシンビジョン技術によるアボカド成熟ステージの推定

    西山綺竜, 小長谷圭志, 高橋学, 山本智規, 八木秀次, 竹内周平, 山本敦洋, 橋口慎太郎

    関西農業食料工学会第150回例会  2023年9月 

     詳細を見る

  • 蛍光画像を用いたカンキツ腐敗予測

    小長谷圭志, 二宮和則

    農業環境工学関連学会2023年合同大会  2023年9月 

     詳細を見る

    開催地:つくば市  

    researchmap

  • カンキツの腐敗と関係した蛍光画像の解析

    小長谷圭志, 二宮和則

    農業環境工学関連学会2023年合同大会  2023年9月 

     詳細を見る

    開催地:つくば市  

    researchmap

▼全件表示

産業財産権

  • 生育状態モニタリング装置、生育状態モニタリング方法、コンピュータシステム、栽培植物管理システムおよび栽培植物管理プログラム

     詳細を見る

    出願人:東京工業大学, 愛媛大学

    出願番号:特願2023-000401  出願日:2023年1月

    researchmap

  • 農産物の個体識別装置および方法

     詳細を見る

    出願人:京都大学, 愛媛大学

    出願番号:特願2021-139836  出願日:2021年8月

    公開番号:特開2023-33896  公開日:2023年3月

    researchmap

受賞

  • 研究奨励賞(第23回)

    2024年9月   一般社団法人農業食料工学会   蛍光による生鮮野菜品質判定と判定メカニズム解明

     詳細を見る

  • 最優秀学生ポスター賞

    2015年11月   テラヘルツ科学の最先端II   酸素活性に対するテラヘルツ照射影響の検証

     詳細を見る

共同研究・競争的資金等の研究課題

  • カンキツ選果技術「蛍光」の新規判定基準の確立:オレンジ色と鮮度の関係解明

    2024年6月 - 2025年2月

    公益財団法人 えひめ産業振興財団  起業化シーズ育成支援事業 

      詳細を見る

  • 蛍光画像によるカンキツ腐敗予測の高精度化

    2023年4月

    公益財団法人園芸振興松島財団  2022年度 第49回研究助成 

      詳細を見る

  • レーザー励起光を用いた小型蛍光画像センサによる栽培作物の生育状態モニタリング装置の開発

    2022年4月 - 2023年3月

    宇宙航空研究開発機構  JAXA第7回研究提案募集(RFP) 

      詳細を見る

    担当区分:研究分担者 

    researchmap

  • 光による酵素活性抑制手法の開発

    2017年4月 - 2020年3月

    日本学術振興会  科学研究費助成事業 特別研究員奨励費  特別研究員奨励費

      詳細を見る

    配分額:2500000円 ( 直接経費:2500000円 )

    researchmap

担当授業科目(学内)

▼全件表示

担当経験のある科目(授業)

  • 現代農林水産学

    2024年12月 - 現在 機関名:愛媛大学・香川大学・高知大学

     詳細を見る

  • インターンシップII

    2024年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 計測工学入門

    2024年4月 - 現在 機関名:愛媛大学大学院農学研究科

     詳細を見る

  • インターンシップI

    2024年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 流通工学

    2023年4月 - 2024年3月 機関名:愛媛大学大学院農学研究科

     詳細を見る

  • 線形代数Ⅱ

    2022年12月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 線形代数Ⅰ

    2022年10月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 計測工学

    2022年6月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • データサイエンス

    2021年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • フィールド基礎実習

    2020年10月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • プロジェクト応用演習

    2020年10月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • ものづくりセミナーⅡ

    2020年10月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • ものづくり概論

    2020年10月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • インターンシップ応用

    2020年10月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • ものづくり実習

    2020年10月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • プロジェクト基礎演習

    2020年10月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 産業イノベーションセミナーⅡ

    2020年10月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 線形代数

    2020年10月 - 2022年3月 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • インターンシップ実践

    2020年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 基礎電磁気学

    2020年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • ものづくり実験

    2020年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • ものづくりセミナーⅠ

    2020年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 社会共創演習Ⅰ

    2020年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 社会共創演習Ⅱ

    2020年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 卒業研究

    2020年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • プロジェクト実践演習

    2020年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 新入生セミナーA

    2020年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • 産業技術調査

    2020年4月 - 現在 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

  • メカトロニクス学

    2020年4月 - 2022年3月 機関名:愛媛大学

     詳細を見る

▼全件表示

メディア報道

  • 青色蛍光に日射強度情報 甘長トウガラシで発見 愛媛大学など 新聞・雑誌

    日本農業新聞  営農技術  2022年9月

     詳細を見る

  • 理研と東北大など、テラヘルツ光照射による細胞内タンパク質重合体の断片化について発表

    日本経済新聞  2020年6月

     詳細を見る